Što je karnozin?

Što je karnozin?

Karnozin L-karnozin hrana za mozak

Najvažnija svojstva Karnozina

Najvažnija svojstva Karnozina

Promatrajući kemijski sastav, karnozin je dipeptid tj. protein kojeg čine dvije aminokiseline (Beta-alanin i L-histidin). Prirodno se nalazi u našem organizmu, posebice u mozgu, srcu i mišićnim tkivima. Karnozin svojim djelovanjem značajno doprinosi normalnom funkcioniranju stanice. Ima poseban anti-age učinak na stanicu što znači da staroj stanici vraća normalnu funkciju te produžuje njen vijek.

Karnozin efikasno djeluje protiv procesa koji dovode do pogoršanja stanja ili promjene strukture stanice, a time sprječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Neki od tih procesa nastaju uslijed djelovanja slobodnih radikala koje karnozin – kao jak antioksidans, eliminira. Također djeluje inhibitorno na proces glikacije (vezivanje glukoze na bjelančevine) što sprječava nastanak komplikacija uslijed dijabetesa – katarakta, ateroskleroze, smanjenje bubrežne funkcije i sl.

Slično utječe i prevenira karbonilaciju (vezivanje karbonilnih skupina sa bjelančevinama) što dovodi do poremećaja strukture bjelančevina i postepeno do njihovog potpunog uništenja. Jednako je važna i sposobnost kelacije (karnozin je sposoban izbaciti iz tijela teške metale poput bakra, cinka, željeza, ali i toksične poput arsena, olova, žive, kadmija i nikla).

L-karnozin je glavni, aktivni sastojak proizvoda Karnozin EXTRA čija jedinstvena formula omogućava transport karnozina do svake naše stanice. Na taj način doprinosi njenoj normalnoj funkciji i vitalnosti, a time ujedno i cijelog našeg organizma!

Karnozin je prirodni sastojak ljudskog organizma koji se unosi i putem hrane, a glavni izvor mu je meso. No, apsorpcija čistog karnozina je vrlo ograničena jer se u procesu probave karnozin rastavlja na 2 aminokiseline od kojih se sastoji. Kada se karnozin unese u obliku dodatka prehrani, tijelo ga je u stanju apsorbirati čak 70% pa naviše. Apsorpcija se odvija u gornjim dijelovima tankog crijeva (zato se i preporučuje uzimanje karnozina na prazan želudac), a odatle se putem krvi prenosi u mišiće, srce, mozak i druge organe.

Zbog svog djelovanja u mozgu, karnozin je poznat i po neuropeptidnim svojstvima što znači da štiti živčane stanice te ima funkciju u prijenosu živčanih impulsa (neurotransmiter).

Karnozin EXTRA ima jedinstvenu recepturu i specifičnost djelovanja koje se ne može usporediti s ostalim proizvodima na tržištu koji sadrže karnozin. Specifičan je po svojoj iskoristivosti koja je u organizmu potpuna, a njegovo trajanje iznosi čak 8-12 sati.

grafikon2_still

Karnozin i znanstvena istraživanja

Karnozin i znanstvena istraživanja

Karnozin je sve u svemu glavni faktor u održavanju normalne građe i funkcije proteina te prevencije nastanka raznih komplikacija. Zbog svog izuzetnog djelovanja na organizam, Karnozin je postao vrlo zanimljiv znanstvenicima cijelog svijeta. U Rusiji se koristi više od 100 godina, a sve veći interes za njega pokazuju i zapadne države.

Činjenicu kako je potpuno prirodan proizvod, dokazuje i njegov doping-free certifikat dobiven poslije laboratorijske analize svjetske antidoping organizacije u Kölnu, Njemačkoj.

Samo na MEDLINE-u (bibliografska baza podataka prirodnih znanosti i biomedicinskih informacija) i PubMed–u je trenutno objavljeno oko 2000 istraživanja o karnozinu (tražiti: carnosine) koja se odnose na različite oblasti medicine.

Za iscrpne podatke o djelovanju karnozina posjetite i stranice udruge Karnopedie.