Mitohondrijalna medicina2018-03-12T10:10:46+00:00
Mitohondrijalna medicina

Mitohondrijalna medicina se usmjerava na procese koji se odvijaju na nivou stanica. Dobar rad stanice podrazumijeva i dobar rad tkiva, organa te cijelog organizma. Može se reći kako njen život ovisi o dva glavna faktora – stabilnosti proteinskih struktura (stanica funkcionira samo tada kada ima određenu stukturu) i energije proizvedene u organelama stanice (mitohondrijima).

Mitohondrijalna terapija je našla svoju primjenu u Ruskom, svemirskom, zdravstvenom centru s ciljem da se zaštite astronauti od štetnih utjecaja dugog izlaganja sunčevim zrakama u Svemiru i bolje adaptacije na stres kojem su izloženi. Tijelo astronauta u Svemiru stari osam godina za jednu normalnu godinu na Zemlji.

Mitohondriji zauzimaju središnje mjesto u proizvodnji energije u svim ljudskim i životinjskim stanicama, jednostavnije rečeno, one su prave male tvornice za proizvodnju energije. Bez mitohondrija, život nije moguć. Broj mitohondrija je vrlo varijabilan i može dostići broj od nekoliko desetina tisuća i to samo u jednoj stanici. To naravno ovisi o samoj stanici i njenoj funkciji u organizmu, a također i od intenziteta funkcioniranja stanice. Znanstveno je dokazano kako mitohondriji imaju svoju DNK (kodiraju stvaranje energije) čije oštećenje aktivira niz patogenih promjena u mitohondriju, a i stanici te samim time može dovesti do razvoja tumora, kardiovaskularnih  i drugih bolesti.

Za prikaz titlova pritisnite ikonu titlova na you tube pregledniku!