Karnozin2018-04-12T10:24:49+00:00
Karnozin i njegovi učinciKarnozin je po svom sastavu jednostavni protein koji je prirodno prisutan u ljudskom organizmu. L-karnozin je glavni, aktivni sastojak proizvoda Karnozin EXTRA, a također se nalazi u svakoj stanici našeg tijela. Njegove najveće koncentracije su u mozgu, srcu i mišićnim tkivima.

Promatrajući kemijski sastav, karnozin je dipeptid tj. protein kojeg čine dvije aminokiseline (Beta-alanin i L-histidin).

Karnozin EXTRA ima jedinstvenu recepturu i specifičnost djelovanja koje se ne može usporediti s ostalim proizvodima na tržištu koji sadrže karnozin. Specifičan je po svojoj iskoristivosti koja je u organizmu potpuna, a njegovo trajanje iznosi čak 8-12 sati.

Karnozin svojim djelovanjem značajno doprinosi normalnom funkcioniranju stanice. Ima poseban anti-age učinak na stanicu što znači da staroj stanici vraća normalnu funkciju te produžuje njen vijek.

Karnozin efikasno djeluje protiv procesa koji dovode do pogoršanja stanja ili promjene strukture stanice, a time sprječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Neki od tih procesa nastaju uslijed djelovanja slobodnih radikala koje karnozin – kao jak antioksidans, eliminira. Također djeluje inhibitorno na proces glikacije (vezivanje glukoze na bjelančevine) što sprječava nastanak komplikacija uslijed dijabetesa – katarakta, ateroskleroze, smanjenje bubrežne funkcije i sl.

Slično utječe i prevenira karbonilaciju (vezivanje karbonilnih skupina sa bjelančevinama) što dovodi do poremećaja strukture bjelančevina i postepeno do njihovog potpunog uništenja. Jednako je važna i sposobnost kelacije (karnozin je sposoban izbaciti iz tijela teške metale poput bakra, cinka, željeza, ali i toksične poput arsena, olova, žive, kadmija i nikla).

Specijalna formula Karnozina Extra koja garantira apsorpciju i transport karnozina do mitohondrija, dostupna je u obliku kapsula koje se mogu otvoriti, a prah rastopiti u bilo kojem napitku. Doziranje je individualno. Savjet o doziranju možete dobiti kontaktiranjem CarnoMed-a, a najpreciznije doziranje određuje liječnik nakon pregleda HRV metodom.

Zbog svog djelovanja u mozgu, karnozin je poznat po neuropeptidnim svojstvima što znači da štiti živčane stanice te ima funkciju u prijenosu živčanih impulsa (neurotransmiter).

Karnozin je potpuno prirodan proizvod što svjedoči i njegov doping-free certifikat dobiven poslije laboratorijske analize svjetske antidoping organizacije u Kölnu, Njemačkoj.

Karnozin je prirodni sastojak ljudskog organizma koji se unosi i putem hrane, a glavni izvor mu je meso. No, apsorpcija čistog karnozina je vrlo ograničena jer se u procesu probave karnozin rastavlja na 2 aminokiseline od kojih se sastoji. Kada se karnozin unese u obliku dodatka prehrani, tijelo ga je u stanju apsorbirati čak 70% pa naviše. Apsorpcija se odvija u gornjim dijelovima tankog crijeva (zato se i preporučuje uzimanje karnozina na prazan želudac), a odatle se putem krvi prenosi u mišiće, srce, mozak i druge organe.

Jeste li znali? Jedinstvena formula proizvoda Karnozin EXTRA garantira visoku efikasnost djelovanja karnozina u organizmu tj. u stanicama. Priprema ovog dijetetskog proizvoda odvija se u vrlo strogim uvjetima proizvodnje u trajanju od 5 dana. Razvijen je nakon više od 15 godina istraživanja s ciljem postizanja 100% učinkovitosti karnozina u organizmu primatelja.

Slično se događa i u našem organizmu koji mora odstraniti uništene dijelove stanica i ostale štetne produkte tijela koji usporavaju njegov rast, vitalnost i normalno funkcioniranje. Karnozin zbog toga predstavlja glavni faktor u održavanju normalne građe i funkcije proteina te prevencije nastanka raznih komplikacija.

grafikon2_still


Zbog svog izuzetnog djelovanja na organizam, Karnozin je postao vrlo zanimljiv znanstvenicima cijelog svijeta. U Rusiji se koristi više od 100 godina, a sve veći interes za njega pokazuju i zapadne države.

Samo na MEDLINE-u (bibliografska baza podataka prirodnih znanosti i biomedicinskih informacija) i PubMed–u je trenutno objavljeno oko 2000 istraživanja o karnozinu (tražiti: carnosine) koja se odnose na različite oblasti medicine.

Za iscrpne podatke o djelovanju karnozina posjetite i stranice udruge Karnopedie.