Ljepota i dugovječnost 2017-01-02T00:09:50+00:00
Ljepota i dugovječnost

Svaka žena se želi osjećati lijepom. Djevojka, studentica, majka ili dama u godinama, svakoj godi i najmanji kompliment. No, ljepota nije samo u izgledu. Od davnina je poznato kako ljepota i zdravlje idu ruku pod ruku. Kada nešto nije u redu sa zdravljem, najčešće to primijetimo promatrajući fizičke promjene. Kada se razbolimo, ukoliko smo pod stresom i pritiskom, ako nam nedostaju vitamini, minerali ili druge tvari potrebne tijelu, prvo mjesto gdje se takvi nedostaci primijete su lice i koža.

Karnozin je tvar koja se prirodno nalazi u tijelu (organizam je sam proizvodi). To je prirodni antioksidans, a nalazi se u organizmu još od rođenja, no starenjem se smanjuju njegove koncentracije. Karnozin je primarni element koji održava tijelo mladim dok mi starimo. Karnozin ima izuzetnu sposobnost pomladiti ostarjele stanice i one koje su počele stariti pretvarajući ih u potpuno funkcionalne i zdrave stanice. Specijalni protein karnozin ne samo da obnavlja kolagen u koži, on stvara gušću i elastičniju struktura kolagena. Na taj način popravlja oštećenja koja nastaju starenjem.

Što zapravo izaziva stvaranje bora na koži i kako ih spriječiti?

Stare stanice kože, keratinociti i fibroblasti zbog promjena molekula proteina se počinju ponašati neuobičajeno i godinama se akumuliraju u ljudskoj koži. Proizvode više enzima koji uništavaju proteine. Relativno mala količina stanica koja je u procesu starenja, izaziva velike promjene u funkciji i integritetu kože.

Pravilna prehrana, korištenje odgovarajuće kozmetike su za nas vrlo važne, no često tijelu moramo dodati nešto više. To nešto je, za mnoge još uvijek nepoznati – karnozin. Izvanredna serija eksperimenata koje je proveo australski istraživački tim, dokazala je kako karnozin pomlađuje stanice koje su stare ili su u procesu starenja.

Kada su stanice koje stare stavljene u kulturu obogaćenu karnozinom, pokazale su promjene ne samo od starenja do pomlađivanja već i povećanu sposobnost diobe. Stanice su ponovno pokazale sposobnost organizacije, postale su usklađene i formirale su organizirane grupe vlakana. Međutim, kada se prebace u kulturu bez karnozina, znaci starenja se brzo vraćaju. Te iste stanice vraćene u kulturu s karnozinom se ponovo pomlade.

Ovo je ponovljeno s istim stanicama više puta i uvijek su isti rezultati. Štoviše, karnozin je pored pomlađivanja, značajno produžio život starih stanica. Kasnije su ove eksperimente potvrdili i britanski znanstvenici. Pozitivni učinci antioksidansa u odstranjivanju slobodnih radikala, dokazuju pozitivna svojstva karnozina na procese starenja. Naročito je bitno spomenuti kako je  karnozin sposoban reagirati s grupom proteina te formirati produkte koji sprječavaju procese starenja i ograničiti formiranje oštećenih proteina koji su tipični za ove procese. Revitalizirajuće (obnavljujuće) djelovanje karnozina na fibroblaste također objašnjava značajno poboljšanje u zarastanju rana poslije operacije.

Koža štiti naše tijelo cijelog života. Svako žmirkanje, sumorno čelo, širok osmijeh, svaki izraz lica pokreće mehanizme koji dovode do prvih bora. Ljepoti kože šteti pušenje, zagađena životna sredina, prekomjerno izlaganje suncu, stres, nepravilna prehrana i dr. Ni dobri geni, naslijeđeni od roditelja, ne mogu pomoći zaustaviti godine i prve vidljive znakove starenja kože. Bore nastaju vremenom. One su dokaz opstanka u životu, karaktera, ličnosti. Točno je da starenje utječe na sve nas, nitko nije izuzetak, ali je na nama u kolikoj mjeri i kada će se prvi znaci starenja pojaviti. Moguće je da se vizualno ostari bez bora ili da već u mladosti budete obilježeni tako da će vam svatko dati više godina nego što imate. Da bi izgledali mlađe nije dovoljno samo ukloniti neku boru, već je potrebno napraviti sveobuhvatan postupak. Tri najvažnija oružja protiv bora su hidratacija, prehrana i zaštita kože.

Prve bore nisu toliko upadljive i imamo osjećaj da se iz neobjašnjivih razloga  priroda prema nama ponijela sa naklonošću više nego prema nekim našim vršnjacima. Kod prvih znakova starenja mogu pomoći i kreme, odgovarajuća prehrana, masaža lica. Međutim, problem postaje sve veći jer promjene izazivaju smanjene funkcije vezivnog tkiva kože. Svake godine se koža lica, vrata, dekoltea, leđa, ruku vidljivo mijenja.

Vlakana odgovorna za njenu jačinu svakim danom slabe i prestaju izvršavati svoju ulogu. Koža gubi vodu, mijenja se njena kvaliteta, smanjuje čvrstoća što dovodi do prvih znakova starenja. Novi sloj kože se ne formira toliko brzo koliko se odumrli odstranjuje pa ten i boja kože nisu u skladu s našim željama. Sve ovo je prouzrokovano smanjenom hormonskom aktivnošću.

Karnozin za dugovječnost

Zadivljujuće je kako tako mala molekula dipeptida može imati tako veliku ulogu u pomlađivanju organizma!

Karnozin ima izvanrednu sposobnost pomladiti stare stanice i stanice koje su u procesu starenja te ih učini potpuno funkcionalnim i zdravim. Dok nisu bili poznati rezultati istraživanja o efektima karnozina, pretpostavljalo se kako se stare stanice nisu sposobne opet pomladiti. Najnovija istraživanja su pokazala kako karnozin produžava vrijeme između staničnih dioba istovremeno povećavajući broj dioba. Jednostavnije rečeno, karnozin znatno produžuje život svake stanice, što znači – više karnozina, duži je interval između dioba, a samim tim i veći broj staničnih dioba.

Posljednja istraživanja dokazuju kako pacijenti koji uzimaju karnozin određeno vrijeme (6 do 12 mjeseci), izgledaju mlađe nego prije upotrebe istog. To potvrđuju i eksperimentalna istraživanja in vitro koja pokazuju kako je karnozin sposoban pomladiti stare stanice u kulturi, a također i eksperimenti koji su rađeni na životinjama gdje karnozin sprječava pojavu vidljivih znakova starenja.

Ovim studijama je dokazano kako karnozin značajno odlaže razvoj kožnih nabora oko očiju, lordokifozu (iskrivljenost) kičme i druge tipične znakove starenja. Miševi kojima je dan karnozin (karnozin je dodan u vodu dvomjesečnim miševima), ne samo da su izgledali mlađe od miševa koji nisu pili karnozin već im se produžio život u prosjeku za 20%.

Rezultati studija in vivo i in vitro pokazuju kako karnozin značajno smanjuje znakove starenja promatrajući fiziologiju, ponašanje i biokemijske pokazatelje u mozgu, uključujući i produženje života kod genetski modificiranih miševa s ubrzanim starenjem. Autori ove studije zaključuju kako se miševi hranjeni karnozinom mogu smatrati otpornim na određene znakove starenja.

 

Posljednja istraživanja pokazuju kako karnozin djeluje na procese starenja zahvaljujući svojim jedinstvenim sposobnostima koji štite i produžavaju funkcionalnost i održivost ključnih jedinica koje su osnova za čitav naš organizam. To su funkcionalnost proteina, lipida i DNA. Karnozin postaje neka vrsta agenta dugovječnosti zbog svojeg anti-age učinka koji potiskuje mehanizme starenja stanica i tkiva.

Činjenica da se karnozin prirodno nalazi u našem organizmu, ali i u prehrani, govori o njegovoj apsolutnoj sigurnosti!

Činjenice o Karnozinu:

  • Produžava život.
  • Pomlađuje kožu.
  • Povećava izdržljivost i snagu mišića.
  • Regulira krvni tlak.
  • Stabilizira kolesterol.
  • Jača srčani mišić.
  • Štiti stanice mozga (primjerice protiv nedostatka kisika).
  • Ima snažno neuro-protektivno djelovanje kod razvoja perceptivnih poremećaja u starosti.
  • Poboljšava zarastanje rana.

Tvar dugovječnosti kao što je karnozin pozitivno utječe na blokiranje znakova starenja u fiziološkom i psihičkom pogledu. Redovnim korištenjem ovog suplementa čovjek izgleda, ali se i osjeća mlađim te punim energije!