Dijabetes i Karnozin 2017-01-02T00:09:50+00:00
Dijabetes i Karnozin

Djelovanje Karnozina Extra na dijabetičare:

  • Potiskuje razvoj ateroskleroze.
  • Sprječava infarkt miokarda.
  • Poboljšava toleranciju na glukozu.
  • Povećava osjetljivost na inzulin.
  • Smanjuje rizik za razvoj oštećenja bubrega.
  • Štiti od razvoja očnih bolesti.
  • Odlaže starenje kože.
  • Jača srčanu izdržljivost.
  • Osigurava vitalnost i energiju.

Skoro svaki dijabetičar zna što je HbA1c. To je glikozilirani hemoglobin koji daje informacije o razini šećera u krvi u posljednjih nekoliko mjeseci. Tako se prati stanje organizma i kvaliteta kontrole šećera u njemu.

Sprječavanjem glikacije postižemo smanjenje upalnih i degenerativnih promjena. Karnozin predstavlja vrstu zaštitnog štita koji uklanja oštećene, nepotrebne i često štetne proteine.

Nedavna istraživanja su dokazala anti-glikacijski učinak karnozina, a mnogi njegovi korisnici osjetili su njegov pogodan učinak na vlastitom zdravstvenom stanju. Zato, idemo objasniti što je zapravo glikacija.

Glikacija

Cijeli organizam je u stalnom procesu koji se zove glikacija. Ova reakcija podrazumijeva vezivanje molekula proteina za molekule šećera (glukozu), s pratećim formiranjem oštećenih, nefunkcionalnih struktura. Glikacija mijenja strukturu bjelančevina čime smanjuje njihovu biološku aktivnost.

Proteini koji su uključeni u ovaj proces se akumuliraju u zahvaćenim tkivima i odgovorni su za komplikacije koje dijabetes nosi sa sobom. Glukoza je motor koji pokreće glikaciju, a rezultat sjedinjavanja glukoze i proteina je nastanak slobodnih radikala i krajnjih produkata glikacije, koji su označeni kao AGE-s.

Ovi produkti imaju na bjelančevine vrlo toksični učinak. Bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što je očvršćivanje arterija, katarakta i neki neurološki poremećaji su u konačnoj mjeri posljedica glikacije. Karnozin pored sprječavanja glikacije, pomaže i uklanjanju glikoziliranih proteina.

Karnozin je pogodan za sve dijabetičare zato što smanjuje rizik za nastanak dijabetičkih komplikacija, posebno bolesti srca, moždanog udara, ateroskleroze, oštećenja bubrega, očnih komplikacija. Pogodan je i za trudnice s dijabetesom jer smanjuje rizik nastanka dijabetesa kod djece. Karnozin svojim anti-glikacijskim djelovanjem može biti koristan u prevenciji i u liječenju komplikacija dijabetesa.

Kod dijabetičara se stvara puno veća količina AGE-s nego kod zdravih ljudi. Ovaj proces mijenja fiziološke funkcije organa s kasnijim destruktivnim posljedicama. Jedna od posljedica je 50x više formiranja slobodnih radikala. Tako je dijabetes bolest koja ubrzava starenje, a AGEs utječu na arterije (nastanak arterioskleroze kod dijabetičara zajedno s infarktom miokarda, 3 puta  je češće nego kod nedijabetičara), očnu leću i mrežnicu, periferne živce i bubrege.

Karnozin Extra pruža mnoge dobrobiti ljudima s dijabetesom oba tipa. Za stručne informacije pročitajte info za liječnike.