Alzheimer i Karnozin 2017-01-02T00:09:50+00:00
Alzheimer i Karnozin 
Alzheimer-Karnozin-Extra

Kod Alzheimerove bolesti utvrđena je prisutnost vanstaničnih naslaga amiloida. Eksperimentalne studije su pokazale kako karnozin može smanjiti ili u potpunosti sprječiti oštećenje stanica čiji je uzrok toksični utjecaj amiloida. β-amiloid reagira s određenim RAGE receptorima te izaziva oštećenja živčanih stanica i moždanih arterija. Karnozin blokira i sprječava aktivnost β-amiloida te na ovaj način štiti živčano tkivo od razvoja demence.

Štoviše, karnozin štiti moždane stanice svojim neutralizirajućim učinkom od izuzetno toksične supstance, α-β-nezasićenog aldehida akroleina koji se formira tijekom oksidacije nezasićenih masnih kiselina (PUFA). Ova tvar vjerojatno djeluje kao drugi toksikološki glasnik tijekom oksidativnog oštećenja staničnih membrana. Nedavna istraživanja su također otkrila kako toksični nezasićeni krotonaldehid sudjeluje u procesu koji slijedi uništavanju proteina i fosfolipida (uglavnom staničnih membrana) – karbonilacijom uvjetovanom peroksidacijom lipida.

Pošto se karnozin bori protiv svih aldehida, objašnjenje ove druge aktivnosti se nudi kao važan preventivni faktor kod Alzheimerove bolesti te drugih bolesti povezanih sa oksidativnim stresom.

Karnozin također djeluje preventivno i na kasnije mehanizme koji prate Alzheimerovu bolest. Neke studije o ovoj bolesti su pokazale povećanu koncentraciju iona cinka i bakra u mozgu pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti. Ovi ioni vjerojatno mijenjaju kemijsku strukturu normalnih β-amiloida te su oni razlog za njihovu toksičnost. Ova promjena zahtjeva neznatno kiselo okruženje da bi bila izazvana, tj. da veže ion cinka i/ili bakra sa β-amiloidom. Ovi uvjeti (kisela sredina i povećana koncentracija iona cinka i bakra) su prisutni kao dio upalne reakcije na mjestu oštećenja.

Karnozin kao izvrstan kelator cinka i bakra (i drugih metala) je u stanju odstraniti ove metale iz organizma. Ovo može ukazivati na još jednu važnu funkciju karnozina u prevenciji i odgađanju napretka Alzheimerove bolesti te drugih degenerativnih bolesti mozga!